Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü, Tasavvufa Giriş I Eğitim Programı
TEKNİK ÖZELLİKLER
- 15 hafta boyunca, haftada 4’er saat, toplam 60 saatlik bir eğitim programı
- 23 Eylül 2016 –14 Ocak 2017 tarihleri arasında
- Hafta içi ve hafta sonu sınıfları
- Hafta içi grup: Cuma günü 09.00 – 13.00 / Hafta sonu grup: Cumartesi 09.00 – 13.00
- 1 kültürel gezi
- KESİN KAYIT DUYURUSU İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
DERSLER
Tasavvuf Düşüncesine Giriş Osman Nuri Küçük, Doç.Dr.
16 saat
Tasavvufun İslâmî ilimler arasındaki yerini, asırlardır şekillenen metodolojisinin esaslarını ve bunun İslâm düşüncesi ve pratiği üzerindeki etkilerini; tasavvufun insan telakkisini, Allah- evren-insan ilişkisinde insan için öngörülen manevi tekâmülleri, Mevlâna, Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli, İbn Arabî gibi âriflerin hayat ve öğretileri üzerinden ele almaktadır. Bu öğretilerin günümüzle irtibatı; tasavvufun, insanın ‘anlam arayışına’ önerdiği çözümler ile bunların insanın bireysel ve sosyal hayatına tesirini şekillendiren temel dini/tasavvufi kavramlar incelenmektedir.
Tasavvuf Tarihine Giriş Muhammed Bedirhan, Dr.
16 saat
Tasavvufun kökeni, bir disiplin olarak ortaya çıkışı, kurumsallaşması ve farklı coğrafyalarda tarihsel süreçteki temsilleri gibi konuların ele alınacağı bu derste, bir yandan da önemli sufi şahsiyetlere değinme imkanı bulunacaktır.
Metinlerle Tasavvuf Cemalnur Sargut, Arzu Eylül Yalçınkaya, Öğr. Yard.
12 saat
Bu ders kapsamında tasavvuf başyapıtlarından okumalar yapılarak bu eserleri okuma ve yorumlama becerisi geliştirilecektir.
Tasavvufî Türk Edebiyatına Giriş Emine Yeniterzi, Prof. Dr.
8 saat
Bu derste, tasavvufî Türk edebiyatının Orta Asya ve Anadolu’daki ilk temsilcileri olan Ahmed-i Yesevî, Mevlânâ ve Yûnus Emre’nin tasavvuf anlayışındaki insan/kul olma değer ve bilinci, ahlak güzelliği ve zengin bir iç dünyaya sahip olmanın yollarına dair tavsiyeleri tasavvuf ve edebiyat sarmalı içinde ele alınacak; bu öğretilerin tespit, tahlil ve terkip yöntemleri öğretilecektir.
Tasavvufun Diğer Disiplinlerle İlişkisi Nevzat Tarhan, Prof. Dr., İsmail Taşpınar, Prof. Dr.,Sinan Canan, Prof. Dr.
8 saat
Tasavvufun diğer disiplinlerle birlikte ele alınacağı dersler kapsamında katılımcılar tasavvufun yaşamın tüm alanlarına nüfuz etmiş olan ilişkisini keşfetme fırsatı bulacaklardır. Bu ders kapsamındaki seminerler dört hafta süresince psikoloji, davranış bilimleri ve sanat konularında, alanında tanınmış uzman kişiler davet edilerek verilecektir.
Kültür Gezisi Kerim Exclusive, Kerim Vakfı
Bu gezi hafta içi grupları için Cumartesi günü, hafta sonu grupları için Pazar günü yapılacaktır.
AYASOFYA’DA GİZLİ HİKMETLER
Seminer ve Gezi Programı:
Gezi Lideri : Yard. Doç. Dr. Nazende Yılmaz
Önerilen Başlama ve Bitiş Saati : 09:00 – 17:00
Toplam Süre : 8 saat
Seminer Süresi : 09:00 – 11:00
Transfer Gidiş : 11:15 – 12:15
Öğle Yemeği : 12:30 – 13:30
Gezi Süresi : 2 saat
Transfer Dönüş : 16:00 – 17:00
Dahil olan Hizmetler: Seminer, Gidiş-Dönüş Transfer, Öğle Yemeği, Müze Giriş Ücreti
Seminer ve Gezi hakkında kısa bilgilendirme:
Gelmiş geçmiş en etkileyici mabetlerden biri olan Ayasofya, günümüzde de birleştirici bir rol üstlenmeye devam ediyor. Bünyesinde birbirinden farklı pek çok kültürü ve inancı barındırıyor. Bu özelliğini belki de “Kutsal Hikmet” olarak nitelendirilen “Aya Sofya” isminde aramak doğru olacaktır. Kilise yapılmadan evvel aynı yerde yer alan pagan mabedinin de isminin bu olduğu rivayet edilir. Camiye çevrildikten sonra dahi isim değişikliğine uğramamıştır. “Kutsal Hikmet” ya da “Gizli Hikmet” denilince akla ne gelir? Tarihte hikmeti insanlara ilk öğretenler hep hakîm peygamberler değil midir? İlmin babası İdris A.S., Muhteşem mabedi yaptıran Süleyman Peygamber, sonradan Kabbala’ya dönüşen Hz.Musa’nın ilmi ve son olarak, belki de en parlak haliyle İbn-i Arabi’den yansıyan Muhammedî ilim.. İşte bunların izleri ve sembollerini “Aya Sofya” kubbesinin altında görmek mümkündür.
Nazende Yılmaz Kimdir?
Nazende Yılmaz Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölümünü bitirmiş, Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünden yüksek lisansını almıştır. “19. Yüzyıl İstanbul Kültür Ortamında Müzik ve Mekân” tez çalışması ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü-Sanat Tarihi Programında Doktorasını tamamlamıştır. Sanat Tarihi ve Kültür Tarihi üzerine çeşitli üniversitelerde dersler vermiş, A.B.D. Duke Universitesinin Türkiye’deki yaz okulu bünyesinde Dr. Bruce Lawrence ve Dr. Miriam Cook liderliğinde çalışmıştır.
Halen İstanbul Medipol Üniversitesi, Güzel Sanatlar Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, İç Mimarlık Bölümünde Yardımcı Doçent olarak hizmet vermektedir. Sanat tarihi, mimari ve müzik ilişkisi alanlarında pek çok yurt içi ve yurt dışı yayınları mevcuttur.
Kaynak: http://tasavvuf.uskudar.edu.tr/tr/sayfa/60/tasavvufa-giris-i-egitim-programi