North Carolina Üniversitesi Ken’an Rifâî İslâm Araştırmaları Kürsüsü’nün Çalışmaları (Omid Safi)

Yıl 2009…

Amerika Birleşik Devletleri’nde North Carolina Üniversitesi bünyesinde Ken’an Rifâî İslâm Araştırmaları Kürsüsü kuruluyor…

Yıl 2011…

Çin’de Pekin Üniversitesi çatısı altında Ken’an Rifâî İslâm Araştırmaları Kürsüsü’nün açılışı yapılıyor…

Türk Kadınları Kültür Derneği İstanbul Şubesi’nin girişimleri ile Cemâlnur Sargut Hocamızın önderliğinde kurulan her iki kürsü de hâlen çalışmalarını hızla sürdürüyor ve insanlık için ortak, kuşatıcı ve birleştirici bir dil oluşturan tasavvufu, kaynağı olduğu İslâm’ın güler yüzü ile birlikte akademi bünyesi içerisinde öğretiyor.

Aşağıda North Carolina Üniversitesi ile Pekin Üniversitesi’ndeki bu girişimlere dair, üç yetkili ismin kaleme aldığı değerlendirmeler bulunuyor. Doğu’dan ve Batı’dan yükselen bu sesler, ümit veriyor, şükrettiriyor, gayrete getiriyor.

Omid Safi’nin bu kürsülere dair değerlendirmeleri ile sizleri başbaşa bırakıyoruz.

——————————–

North Carolina Üniversitesi Ken’an Rifâî İslâm Araştırmaları Kürsüsü’nün Çalışmaları

Prof. Omid Safi

Cemâlnur Sargut tarafından dünyanın çeşitli yerlerinde ve burada North Carolina’da  kurulan Ken’an Rifâî kürsülerinin önemine ait gözlemlerimi paylaşma fırsatı bulduğum için çok memnunum.

 

North Carolina Üniversitesi’ndeki Ken’an Rifâî Kürsüsü’nün sağladığı imkânlarla  bizler burada İslâm ve İslâm Tasavvufunu tanıtma imkânına sahip olduk. Yüzlerce öğrenciyi İslâm’ın hakiki yüzü ile tanıştırmak, onları İslâm mâneviyâtının ve edebiyatının derinliğine daldırmak  bizi son derece memnun etmektedir.

 

Benim ve bizim burada ümidimiz odur ki, 1900’lü yıllarda “Tasavvuf bir gün akademilerde öğretilecektir”  demiş olan Ken’an Rifâî’nin başlattığı misyonunun bir parçası olmaya devam edebilelim. Bu misyon, insanlığa, hakiki insan olmayı öğretmenin yerinin artık tekkelerden üniversiteye taşınması gerekliliğini anlatmaktır. Üniversite, gerçek insanın, insân-ı kâmilin öğretileceği ve eğitileceği yerdir. Bütün yapmaya çalıştığımız budur.

 

Doğu ile Batı’yı birleştiren bu güzel girişimler, Pekin’den İstanbul’a, Oxford’a, North Carolina’ya bu bağların kurulması, bana Kur’ân-ı Kerîm’deki “Yüzünüzü nereye çevirirseniz çevirin, doğuya ve batıya, Allah’ın vechi ordadır” âyetini hatırlatıyor.

 

Ümid ederim ki, Ken’an Rifâî kürsülerinden istifade edilen her yerde bu kürsü, insanlığı bir araya getiren, bizi birleştiren ve bir anlayış noktasına doğru ilerleten  bir vasıta olarak hizmet eder.

 

Uluslararası Ken’an Rifâî İslâm Araştırmaları programlarına küçük de olsa bir hizmette bulunabilme fırsatına sahip olmaktan dolayı derin şükranlarımı sunuyorum.

 

Minnet duygularıyla teşekkür ediyorum.

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir Yorum Yazın