Tasavvuf Araştırmaları Günleri I. Uluslararası Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu

Üsküdar Üniversitesi

Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü, 9-11 Mart 2018

Bugün bilimsel çalışmalar ve araştırmalar büyük bir hızla ‘meslek odaklılık’ anlayışından uzaklaşmaktadır. Birçok disiplin din bilimleri konuları ve metodolojisi ile daha fazla ilişki içerisine girmektedir. Tasavvuf alanı, temel İslam bilimlerinin yanı sıra, edebiyattan felsefeye, tarihten sosyolojiye, psikolojiye, müzikten mimariye, bilimin ve sanatın diğer dallarına, siyaset felsefesinden popüler kültüre geniş bir ilgi alanına sahiptir.  Tasavvuf Araştırmaları Günleri, bu geniş ilgiler ağını konu alan, bu alanda çalışan ve alana ilgi duyanları buluşturacak bilim ve sanat etkinlikleri gerçekleştirmek üzere planlanmıştır.

Etkinliğin ilki kapsamında düzenlenen I. Uluslararası Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu konunun uzmanları ve çeşitli ülkelerden lisansüstü öğrencileri bir araya getirerek tasavvuf alanındaki akademik çalışmalarda disiplinler arası etkileşimin artırılması ve yeni düşünme imkânlarının yaratılmasına katkı sunmayı amaçlamaktadır. Bu yaklaşım, Tasavvufun akademik ilgi alanlarının genişlemesinin yanı sıra alana yönelik karşılaştırmalı çalışmaların derinleşmesinde de yarar sağlayabilir. Toplantı, dünya genelinde alanın güncel araştırma konuları, içeriği ve yöntemleri hakkında bir fotoğraf sunmakla kalmayıp sonuçları itibarıyla araştırmacıların gelecekteki yönelimleri açısından yol gösterici olabilecektir. Sempozyum, Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü lisansüstü öğrencileri tarafından, Enstitü ve Kerim Vakfı’nın destekleriyle organize edilmektedir.

Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsünün başlıca ilgi alanlarından Osmanlı Dönemi tasavvuf düşüncesi ve devre ait eserler, geniş bir kültür coğrafyasının yüzyıllar boyu süregelen, İslam geleneğini süzerek günümüze taşımıştır. Bu kültür coğrafyasının önemli bir bölümü, bugün, dünya genelinde ortaya çıkan siyasi politiğin gerilimi altındadır. Bir zamanların bilim ve kültür merkezleri, pek çok nadide yapıtı ve kaynağıyla birlikte, dünyanın gözleri önünde değersizleştirilmekte harap edilmektedir. Diğer yandan, konjonktürdeki İslam ve Müslüman algısı önemli problemler içermektedir. Bunların problem alanının içeriden ve dışarıdan birçok nedenleri bulunmaktadır. Son zamanlarda ortaya konan eserlerin büyük bir bölümü, tipik bir biçimde, İslam’ın toplumsal ve siyasi dışa vurumları üzerinde durmaktadır. Gelinen noktada yeterli çözüm üretilemediği gibi İslam algısı irtifa kaybetmektedir. İnsanlığı derinden etkilemeye devam eden İslam’ın, bu açılardan incelenmesi elbette gereklidir. Ancak, unutmamak gerekir ki, İslam, insanı kendi varoluş şartlarında kucaklar, ona bireysel, toplumsal, metafiziksel, estetik boyutlarıyla bir dünya görüşü takdim eder. Her din için olduğu gibi, İslam için de geçerli olan, onu anlatmak için, dış tezahürler kadar, onlara neden olan iç boyutlar ve ilkeler üzerinde durmaktır. Tüm bu nedenlerle İslam araştırmaları ve tasavvuf alanında çalışanların kendilerine sormaları gereken önemli sorular bulunmaktadır. Gözden kaçırılmaması gereken, sahih ‘öz-biçim’ ilişkisinin gerektirdiği o özgün, ayırt edici özellikleri olan dili yakalamaktır. Aranan dengenin sağlanmasında tasavvuf alanında yapılacak her yeni çalışmanın ayrı bir önemi ve katkısı olacağına inanıyoruz.

Bu sempozyumun,  geleceğe değer katacak çalışmaların olgunlaştırılmasına vesile olmasını diler, toplantımıza iştirak eden tüm araştırmacılara katkılarından ötürü teşekkür ederiz.

Sempozyum http://kerimvakfi.org/vakfin-calismasi/tasavvuf-arastirmalari-gunleri-1-uluslararasi-lisansustu-ogrenci-sempozyumu/ adresinden canlı olarak izlenebilecektir.

Tarih: 9/10/11 Mart 2018

Yer: Üsküdar Üniversitesi, Nermin Tarhan Salonu

**Sempozyum canlı yayını, Nefes Yayınevi A. Ş. tarafından gerçekleştirilmektedir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

 

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir Yorum Yazın