Ne Haber? Bir Büyük Öğretmen: Sâmiha Ayverdi
Türk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD) Genel Merkezi’nin düzenlediği “Bir Büyük Öğretmen: Sâmiha Ayverdi” paneli, 14 Aralık 2013 tarihinde Ankara Resim Heykel Müzesi’nde gerçekleştirildi. TÜRKKAD’ın kurucusu olan mütefekkir-yazar Sâmiha Ayverdi’nin vefâtının 20. yılı münasebetiyle yapılan organizasyon, TÜRKKAD Genel Başkanı Emine Bağlı’nın açılış konuşmasıyla başladı. Emine Bağlı “derneğimiz, Sâmiha Ayverdi’nin ifadesiyle, hizmeti, Allah’ın kendisine bir tebessümü olarak gören, insanlara ve cemiyete hiçbir karşılık beklemeden faydalı olma anlayışına sahip bir hizmet kapısıdır. Gayemiz milli varlığımızı, kültür tarihimizi ve mânevî değerlerimizin tanıtılmasına ve yaşatılmasına yardımcı olmaktır. Sâmiha Ayverdi bir irfan ocağı idi. Kendisinden feyz alan, millî benliğini kavramış, tarihini, dilini, dinini bugünle barıştırmış ve sayısız insan yetiştirmiş bir büyük öğretmen idi” dedi.
Prof. Dr. Mehmet Demirci’nin yönettiği panel, Doç. Dr. Zekeriya Başkal’ın ‘Sâmiha Ayverdi’nin Hâtıraları’ isimli tebliği ile başladı. Başkal, Ayverdi’nin Türkçeyi en güzel kullanan edebiyatçılardan biri olarak nitelendirirken ikinci konuşmacı Dr. Emine Gözde Özgürel, ‘Sâmiha Ayverdi’nin Romancılığı’ isimli tebliğinde Ayverdi’nin, romanlarıyla tasavvufu yeniden canlandırdığını ve güncellediğini söyledi ve yazarın fikirlerinin Mesnevî’deki dayanaklarından örnekler verdi.
Üçüncü konuşmacı olan Dr. Cangüzel Zülfikar, ‘Kur’an Ahlâkını Yaşayan Âbide İnsan’ başlıklı konuşmasında “bendeniz nâçizâne kendi yaşadığım Sâmiha Anne’de gördüğüm birkaç hususiyeti arz etmek istiyorum. Doğruluk, adalet, yardımseverlik, tevâzu, sabır ve iştirak ahlâkını Ken’an Rifâî Hazretleri’nin annesinin belirttiği gibi yaşamış bir gönül sultanıydı: ‘Oğlum, insanları hatâlarında, kusurlarında, sevaplarında, günahlarında seveceksin. Öyle seveceksin ki ölümlerinde azalarak, doğumlarında onlarla beraber çoğalarak seveceksin’. Bu ancak insan kendisinden geçerse olur. İşte biz Sâmiha Anne’de bunu yaşadık” diyerek salondaki herkese duygusal anlar yaşattı.
Son olarak mutasavvıf-yazar Cemâlnur Sargut “Sâmiha Anne Türkiye’de Meryem makamını temsil eden bir sultandı. Onda inanılmaz bir hakikat, mürşide ait bütün güzellikler gizliydi” dedi. Ayverdi’nin en önemli üç özelliğinden bahseden Cemâlnur Sargut “birincisi ahlâk-ı Muhammedî’yi tam mânâsıyla yaşayan, mütevâzı ve herkese hizmet eden ve ideolojilerle savaşan bir insandı. Yalan bilmezdi, kimseyi küçük görmezdi. İkincisi, dünya ve âhireti dolu dolu yaşardı ve üçüncü olarak da dünya ve Peygamber sevgisini sonuna kadar yaşayan ve hiçbir şekilde kendine değil Allah’a götüren bir köprüydü” diyerek Sâmiha Ayverdi’nin Hancı eserinden örnekler verdi.
Tüm konuşmaların ardından Lâ Edrî Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Emre Ömürlü ve Elif Ömürlü Uyar yönetiminde bir konser verdi.
Dilâra Büyükaksoy
Nefes Arşiv
Son Yazıları: Nefes Arşiv (Profiline git)
- 18. “Dost” İslam’a Hizmet Ödülleri sahiplerini buluyor… - 4 Eylül 2021
- Meşkûre Sargut Hatırasına 2021 Annemarie Schimmel Sempozyumu - 9 Şubat 2021
- 17. “Dost” İslam’a Hizmet Ödülleri sahiplerini buluyor… - 28 Eylül 2020
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!