Yazılar

“USTAM ve BEN” – Burslu Öğrenciler Yararına Resim Sergisi

Pek çok ilke imza atan ve kamu yararına dernekler arasında yer alan ve 1966 yılında kurulan TÜRKKAD – Türk Kadınları Kültür Derneği’nin İstanbul Şubesi, yılardır özellikle üniversite öğrencilerine karşılıksız burslar vermektedir.

Bu bursların idâme ettirilebilmesi maksadıyla pek çok organizasyon düzenlenmekte ve bu organizasyonların gelirleri TÜRKKAD Eğitim Bursları Fonu’na aktarılmaktadır.

Bu organizasyonlar kapsamında, eserlerini eğitim burslarımız yararına bağışlayan iki kıymetli sanatçımız Javad Soleimanpour ve Lütfiye Batum ile ilk kez 22-28 Eylül 2012 tarihlerinde TBMM Genel Sekreterliği’nin (Milli Saraylar) desteğiyle Saray Koleksiyonları Müzesi’nde “Bir Usta Bir Çırak” başlığıyla bir sergi gerçekleştirilmiştir. Duyarlı burs destekçilerimiz sayesinde bir gün içerisinde bütün eserler satılmış ve bu sayede pek çok gencin üniversite eğitimine katkıda bulunulmuştur.

Bu sene aynı sanatçılarımızın ikinci sergisi, TİEM – Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’nde, “Ustam ve Ben” başlığıyla 17-25 Ocak 2018 tarihleri arasında açılacaktır.

Açılış töreni TÜRKKAD İstanbul Şubesi Başkanı Cemâlnur Sargut tarafından 20 Ocak Cumartesi saat 14:00’de yapılacak olan sergide iki sanatçımızın toplam 106 adet eseri kıymetli destekçilerimizin ilgisine sunulacaktır.

Javad Soleimanpour

1965 yılında Tebriz’de doğdu. Tebriz Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde danışmanlık yaptı. 1978’de ilk sergisini başarıyla tamamladı. Saadabat Sarayı Müzesi’nde dünyaca ünlü resimlerin kopya çalışmalarında bulundu. 1993 yılında katıldığı uluslararası yarışmada birincilikle ayrıldı.

Sanatçı, 2009 yılında Amerikan Pastel Journal tarafından düzenlenen pastel boya resim sergisinde 11 bin eser arasından birinci seçilerek resim kariyerinde büyük bir başarı kazanmıştır. 1997 yılından beri Türkiye’de bulunan İranlı sanatçı Javad Soleimanpour Kadıköy’deki atölyesinde çalışmalarına ve derslerine devam etmektedir.

“Baktığım her yerde renkler görüyordum… O kadar ki, gözlerimi kapattığımda bile kendimi resimlerin arasında buluyordum. Sürekli incelerdim doğayı… Çiçekleri, ağaçları…

Her türlü renk ve ışığa karşı ilgim vardı. Renklerin ve objelerin arasındaki ışığı, gölgeyi, âhengi görünce çok mutlu olurdum.

Hep resim yapmak isterdim. Sevdiğim her şeyin, herkesin…

İnsanlar konuşurken ben onları dinlemez yüzlerini incelerdim. Girintileri, çıkıntıları, gölgeleri…

Resim yaptığım zaman benim için zaman duruyordu…

Her zaman aynı duygu yoğunluğunu yaşamak ve her resimde çözümlenmesi gereken onca problemin benim için nefes alıp vermek kadar doğal bir süreç olması… Resimlerimde oluşan izleyiciyi ile resim arasındaki bağın tamamen içimden gelen hislerimin ve yüreğimin sesiyle hareket etmemden kaynaklandığını düşünüyorum.”

Javad Soleimanpour bu şekilde açıklıyor resmin hayatına girişini.

Sanatçı Soleimanpour, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın talebi ile iki özel Atatürk portresi hazırlamış ve yine gelmiş geçmiş Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm cumhurbaşkanlarının portrelerinin serisini yağlıboya tekniğini kullanarak başarıyla tamamlamıştır. Bu eserler bugün T.C. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sergilenmektedir.

Lütfiye Batum

1949 doğumlu olan Lütfiye Batum’un sanata ilgisi küçük yaşlarda başlamıştır. 1969 senesinde Kayseri’de bir makine nakışı atölyesi kurmuş ve 1976 senesine kadar pek çok talebe yetiştirmiştir. Senelerdir farklı dallarda çok kıymetli hocaların atölyelerinde çalışan sanatçı, 2006 senesinden beri hocası Javad Soleimanpour’un atölyesinde pastel boya resim çalışmaları yapmaktadır. Sanatçı pek çok sergiye katılmıştır.

Javad Soleimanpour’un öğrencisi Lütfiye Batum için şöyle bir değerlendirme yapıyor:

“Lütfiye Hanım ile birlikte çalışmalarımızı 7 yıldır aralıksız sürdürmekteyiz. Başladığımız noktadan geldiğimiz nokta son derece başarılı… Lütfiye Hanım’ın resim sevgisi, içindeki insan sevgisi gibi coşkulu! Çalışkan, araştırmacı ve çok titiz… Bu prensiplerde olduğu için de yaptığı işler de çok düzgün ve doğru… Benim başarılı bulduğum, ümitlendiğim öğrencilerimin başında gelenlerdendir. Kendisiyle gurur duyuyorum.”
Sergi Süresi: 17-25 Ocak 2018
Açılış töreni: 20 Ocak Cumartesi, saat: 14:00
Yer: TİEM – Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, At Meydanı Sok. No: 46 İbrahim Paşa Sarayı, Sultanahmet İSTANBUL